Απολογισμός πρώτων ημερών.

(Το δεύτερο κείμενο μας, που σκοπό είχε να ενημερώσει για τις πρώτες κινήσεις μας μέσα στον χώρου του Σχολείου, κινήσεις εξωτερικών παραγόντων απέναντί μας και γενικότερες αντιδράσεις)

 

Το περασμένο Σάββατο 05/06 ανοίξαμε για όλους τις επί 6 χρόνια κλειστές πόρτες του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Ήρθαμε σε επαφή με ένα απογοητευτικό θέαμα εγκατάλειψης και παρακμής. Αντικρύσαμε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης να μαραζώνει, αφημένο στην τύχη του, εξαιτίας προσώπων, καταστάσεων (εκκλησία, νομαρχία, δήμος) και συμφερόντων.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινήσαμε εργασίες καθαριότητας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην αυλή του Σχολείου. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να μεταφέρουμε στο υπόγειο και να αποθηκεύσουμε εκεί το υλικό και τον εξοπλισμό του σχολείου, που είχε απομείνει να σκονίζεται και να καταστρέφεται. Υλικό, σε περιπτώσεις ολοκαίνουργιο, που πληρώθηκε είτε με δημόσιο χρήμα, ή ακόμα χειρότερα, με χρήματα από εισφορές γονέων και κατοίκων της περιοχής. Προχωρήσαμε σε καθαρισμό και απολύμανση των αιθουσών εσωτερικά, αλλά και του εξωτερικού αποχωρητηρίου, ώστε να είναι άμεσα χρήσιμα και εκμεταλλεύσιμα. Την Τρίτη 08/06 καλέσαμε ειδικό συνεργείο για απεντόμωση και χημικό καθαρισμό του εσωτερικού χώρου, κάτι που θα γίνει και για την αυλή αργότερα.

Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή σε έναν χώρο που μπορεί να αποτελέσει ζωτικό σημείο, όχι μόνο αυτής της γειτονιάς, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα γίνονται Ελεύθερα Μαθήματα (ξένων γλωσσών, υπολογιστών, εικαστικών), όπου τα παιδιά θα παίζουν ασφαλή κι ελεύθερα, οι γείτονες θα έχουν ένα αξιοπρεπές κι όμορφο χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης, οι φοιτητές θα διαβάζουν ξεκούραστα και αδιάκοπα, ομάδες ανθρώπων θα συναντιούνται για να δίνουν λύση στα προβλήματα και τις καθημερινές ανάγκες τους.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, κόσμος της γειτονιάς άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την προσπάθειά μας. Μας επισκέφθηκαν πολλοί γείτονες, που εξέφρασαν τις σκέψεις, τις αγωνίες αλλά και την αγανάκτησή τους με την κατάσταση που επικρατούσε στο σχολείο τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι έδειξαν την συμπαράσταση τους, είτε με όμορφα λόγια, είτε με το να μας δώσουν έγγραφα για το ιστορικό του σχολείου, ακόμα και με προσφορά φαγητού, τις πρώτες δύσκολες μέρες. Μας επισκέφθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, γείτονες που οι ίδιοι ήταν από τους πρώτους μαθητές στο Σχολείο, αλλά και γονείς πρώην μαθητών που τώρα βρίσκονται στα γειτονικά γυμνάσια, ή ταλαιπωρούνται στα πιο απομακρυσμένα δημοτικά της περιοχής.

Δεν ήταν φυσικά όλες οι αντιδράσεις προς την προσπάθειά μας θετικές. Με έκπληξη δεχθήκαμε τα πυρά του πρώην διευθυντή του σχολείου, ο οποίος έδειξε πρωτοφανή ζήλο για τα συμφέροντα της εκκλησίας, που όπως είναι γνωστό σε συνδυασμό με την ανικανότητα της νομαρχίας και των υπόλοιπων πολιτικών θεσμών, έκλεισαν το Σχολείο πριν 6 χρόνια. Με μεγαλύτερη έκπληξη παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες πρώην (ίσως και νυν) υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ενοχοποιήσει την προσπάθειά μας στα μάτια και την συνείδηση των μελών της Συνέλευσης Κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Με λύπη διαβάσαμε μια ανακοίνωση-καταγγελία, σε διαδικτυακό τόπο που διατηρεί η Συνέλευση Κατοίκων, όπου κάποια μέλη της -όπως υπογράφουν- δείχνουν να μην είναι ευχαριστημένα με την παρούσα εξέλιξη, ενώ επί της ουσίας οι επιδιώξεις μας δεν διαφέρουν και τόσο. Στην πρώτη Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση που έγινε την Δευτέρα 07/06 στην αυλή του Σχολείου κι όπου ήρθε αρκετός κόσμος, τόσο από την γειτονιά, αλλά κι από άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα και λειτουργίες, υπήρξε δέσμευση ότι η ανακοίνωση αυτών των μελών θα διαψευστεί με μια καινούργια, καθώς φάνηκε πως οι αιτίες και οι προβληματισμοί που μας ώθησαν στο άνοιγμα και επαναδραστηριοποίηση του χώρου ως ένα Ανοιχτό κι Ελεύθερο Κοινωνικό Κέντρο, συγκλίνουν. Δυστυχώς, αυτή η ανακοίνωση-διάψευση όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά αποτέλεσε το κύριο πάτημα για να μας επισκεφθούν την Τρίτη το πρωί, οι νομικοί σύμβουλοι της εκκλησίας.

Σε αντίθεση με τον ιερέα που ήρθε μαζί τους κι έπαιξε τον ρόλο του ατόμου που δείχνει κατανόηση και συμπάθεια προς την προσπάθειά μας, οι δικηγόροι μας απείλησαν, ανέβασαν τους τόνους και δεν έδειξαν καμία διάθεση ή έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον να καταλάβουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της γειτονιάς και όλων μας. ´Οχι ότι θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από τους εκπροσώπους του νόμου, που αθωώνει δολοφόνους και εγκληματίες, ενώ τιμωρεί τους αγωνιστές και τους πιο αδύναμους.

Πέρα από αυτό όμως, αντιμετωπίζουμε καθημερινά φαινόμενα απειλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά της αστυνομίας και της ασφάλειας. Δεχόμαστε καθημερινά πιεστικούς ελέγχους και παρενοχλήσεις, χωρίς διακρίσεις. Από τους ενεργά μετέχοντες στην προσπάθεια μέχρι και τους απλούς επισκέπτες, γινόμαστε αποδέκτες τέτοιας συμπεριφοράς όλοι, που προφανή σκοπό έχουν να φοβίσουν τον απλό κόσμο που έδειξε να του αρέσει η ιδέα και την υποστηρίζει ήδη. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ίδια άτομα ελέγχθηκαν 3 φορές μέσα στην ίδια μέρα, ενώ το μόνο που κάνουμε ως τώρα, όπως οι περισσότεροι έχουν δει κι αντιληφθεί, είναι να δίνουμε ζωή σε έναν χώρο που νέκρωσε στην κυριολεξία, τα τελευταία πολλά χρόνια. Καταγγέλουμε την συμπεριφορά κι αντιμετώπιση της αστυνομίας απέναντι στον κόσμο που κινείται στον χώρο του Σχολείου, αλλά και στην γειτονιά και ζητάμε να σταματήσει.

Οι προσπάθειές μας όμως, δεν σταματούν. Συνεχίζουμε τις εργασίες και την δημιουργική παρουσία μας στον χώρο του Σχολείου. Ζητάμε από όλους όσους επιθυμούν, να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και θέλουν. Σε μια εποχή όπου υπάρχουν άφθονα προβλήματα και ανάγκες, εμείς λέμε πως υπάρχουν επίσης πάμπολλες ιδέες, όνειρα και λύσεις. Σας καλούμε όλους για να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε, να διαμορφώσουμε από κοινού και σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες τον χώρο όλων μας. Οι εκδηλώσεις στο 12ο Δημοτικό Σχολείο ήδη ξεκίνησαν και την Τετάρτη είναι 2η Ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση του χώρου μας, όπου σας περιμένουμε όλους για να συζητήσουμε αυτά που μας απασχολούν και να ορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του νέου Ανοιχτού κι Ελεύθερου Κοινωνικού Κέντρου της περιοχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close