Ανακοίνωση του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας» για τη πορεία του Πολυτεχνείου

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΠΟΛΤΕΧΝΕΙΟ 2010 Η ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΩΣ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ

Σήμερα, 37 χρόνια μετά από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» τους, βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση και αμφισβήτηση του   καπιταλιστικού και εξουσιαστικού συστήματος το οποίο αδυνατεί να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Οι υποσχέσεις των αφεντικών για ευημερία, ανάπτυξη και ευτυχία, πάνω στις οποίες σφραγίστηκε η ύπαρξη αυτού του συστήματος, πλέον έχουν καταρρεύσει.

Οι κρατούντες όμως, στη προσπάθειά τους να σώσουν τους εαυτούς τους, και κατ’ επέκταση όλο το καπιταλιστικό οικοδόμημα, θυσιάζουν την κοινωνία. Έτσι συγκροτούν τους όρους για μία συνεχώς αυξανόμενη εξαθλίωσης και ευθύ αστυνομικό-δικαστικό αυταρχισμό.

Αυτούς τους όρους θελήσαμε να σπάσουμε όταν ανοίξαμε τις πόρτες του πρώην 12ου δημοτικού σχολείου στις 5 του περασμένου Ιούνη. Ο ιδιοκτήτης του, η εκκλησία, το διατηρούσε κλειστό εδώ και έξι χρόνια, με πρόσχημα προβλήματα στατικότητας.

Στόχος του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας» είναι ο πειραματισμός πάνω στην ελεύθερη μάθηση και η    επαναδιαπραγμάτευση της γνώσης, η αντιστροφή το ρόλου, η ανατροπή της λογικής της αυθεντίας.  Αμφισβητούμε το υπάρχον και συγκρουόμαστε με το κυρίαρχο. Διότι η γνώση αποτελεί απαραίτητο όπλο στη διαδικασία απελευθέρωσης και ολοκλήρωσης του ατόμου και γεννά τη κριτική σκέψη.

Με τα συνθήματα «παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας» και «μπορούμε χωρίς αυτούς», προχωρήσαμε σε μερική αποκατάσταση του κτηρίου με προσωπική εργασία και δικά μας έξοδα, και πραγματοποιούμε πλήθος δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και πολιτικών). Στους δύο μήνες λειτουργίας του χώρου, πλαισιωθήκαμε από πλήθος ανθρώπων, στα μαθήματα συμμετέχουν πάνω από 400 μαθητές, λειτουργεί παιδότοπος, που συμμετέχουν οι γονείς με τα παιδιά της γειτονιάς, κουζίνα, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής, αίθουσα προβολών.

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη πορεία του πολυτεχνείου γιατί πιστεύουμε ότι οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι είναι η εικόνα από το μέλλον και πως η μικροκοινωνική τους εφαρμογή μπορεί να γίνει μακροκοινωνική και να απάντηση στη κρίση, έξω από τη λογική του συστήματος, δημόσια, ελεύθερη, κοινωνική.

Το πρόταγμα μας, αυτό της άμεσης δημοκρατίας, στο σήμερα, δεν έρχεται απλώς και μόνο για να ασκήσει κριτική στο υπάρχον αλλά για να το καταργήσει. Δεν αποτελεί μόνο, μιας και κακώς έχει νοηθεί ως τέτοιο, διαδικασία λήψης των αποφάσεων αλλά μια πολιτική επαναπροσδιορισμού της ζωής, διαδικασία προς το αυτεξούσιο, προς την κατάκτηση της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας.

Το ότι το σύστημα τους, μας οδηγεί στη βαρβαρότητα, δε συνεπάγεται  ότι  κοινωνία θα εξεγερθεί αυτομάτως. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ίδια να το φανταστεί  να το επιθυμήσει, και να το κάνει πράξη. Οντολογικό μέρος αυτής της επιθυμίας και φαντασίας είμαστε και εμείς, στο βαθμό που μας αναλογεί με τις λίγες δυνάμεις μας και τα πολλά μας λάθη.


ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΕΛΕΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ

ΖΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close