H φιλανθρωπία τους σαρώνει ό,τι άφησε όρθιο η οικονομία τους

Η άποψη ότι η εκκλησία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κοινωνικό-οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, έχει παγιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αφορολόγητη-αμύθητη περιουσία της και στις τεράστιες εκτάσεις που έχει υπό την κατοχή της, αλλά και στο γεγονός ότι πρωταγωνιστεί σε πολλά σκάνδαλα, μαζί με πολιτικούς, δικαστές, τοκογλύφους και μεγαλοδημοσιογράφους, λεηλατώντας τις ζωές μας.

Ενώ το καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού προσπαθεί να επιβάλει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ψηφίζοντας διαρκώς νέα μέτρα εκμετάλλευσης, οι image makers της Εκκλησίας Α.Ε στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν την εικόνα της φιλάργυρου εκκλησίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να ανακτήσουν το κοινωνικό της προφίλ, διαφημίζοντας τις αγαθοεργίες της. Παραμένει άγνωστο, βέβαια, πόσα από τα χρήματα που προσφέρουν οι απλοί πιστοί και δέχονται από επιδοτήσεις και ΜΚΟ χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που προορίζονταν και πόσα από αυτά καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια της εκκλησίας. Δεν ξαφνιάζει καθόλου το ότι η εκκλησία εισπράττει κεφάλαιο για τις δήθεν φιλανθρωπίες της από κρατικούς και άλλους φορείς, ούτε το ότι τα συσσίτια της διεξάγονται έπειτα από συμφωνίες με εταιρίες τροφοδοσίας.

Όλα αυτά συναινούν στην παραδοχή ότι το φιλανθρωπικό έργο που παρουσιάζουν δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ακόμη μια ευκαιρία για κερδοφορία και ταυτόχρονα ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο το οποίο αποπροσανατολίζει τον κόσμο από την ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλο από το καθεστώς κερδοσκοπικής ασυδοσίας. Στην αντίπερα όχθη ένας άλλος κόσμος γεννιέται. Ένας κόσμος που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά του έξω απ τα πλαίσια του διεφθαρμένου συστήματος. Σε αυτόν ανήκει και το εγχείρημα του ΣΧΟΛΕΙΟΥ, που αποτελεί μια προσπάθεια απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων από οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, στοχεύοντας παράλληλα στην διαχείριση τους από την κοινωνία με σκοπό την προώθηση της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της ισότιμης συμμετοχής. Στον χώρο λειτουργούν καθημερινά ελεύθερα μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, φωτογραφίας, γυμναστήριο, καθώς επίσης στεγάζονται σε αυτόν βιβλιοθήκη, κοινωνικό μαγειρείο και παζάρι οικολογικών προϊόντων. Όλες οι συνελεύσεις διεξάγονται αμεσοδημοκρατικά στην προσπάθεια μας να βρούμε μόνοι τις λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν, αποδομώντας την αντίληψη που θέλει λίγους και εκλεκτούς να ασκούν πολιτική, παίζοντας με τις ζωές μας.

Γι αυτούς τους λόγους το ΣΧΟΛΕΙΟ δέχεται ακόμη μια φορά επίθεση από την ιδιοκτήτρια εκκλησία, η οποία είχε εγκαταλείψει το κτίριο για χρόνια μέχρις ότου βρισκόταν η ευκαιρία να βγάλει κέρδος από αυτό. Και άλλα εγχειρήματα οργανωνομένα από τα κάτω, όπως η κατάληψη Ορφανοτροφείου, η κατάληψη Επιβίωση και οι προσπάθειες αλληλέγγυων συσσιτίων από συνελεύσεις γειτονιών, δέχονται τα πυρά της Εκκλησίας Α.Ε, η οποία επιχειρεί να καταστείλει κάθε συλλογική προσπάθεια αυτοθέσμισης. Παρομοίως και με το οικόπεδο με τα μάρμαρα Μόσχου, το οποίο διεκδικεί η εκκλησία στα πλαίσια της ανταλλακτικής συνεργασίας της με το δήμο, με σκοπό την ανέγερση πολυκατοικίας, παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων της γειτονιάς και τις προθέσεις τους για αυτοδιαχείρισή του. Η ψεύτικη μεγαλοψυχία τους, που μετατρέπει τους καταπιεζόμενους σε αντικείμενα της φιλανθρωπίας τους, συντηρεί και αναπαράγει την υποταγή. Καμιά λύση δεν θα έρθει από τους καταπιεστές, καθώς είναι οι ίδιοι που προκαλούν και εκμεταλλεύονται το διάχυτο φόβο και την εξαθλίωση για να δημιουργήσουν πλαστά αδιέξοδα. Η διέξοδος βρίσκεται στο να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close