Κείμενο για τα γεγονότα στην ροτόντα

ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ
ΕΞΩ Η ΠΡΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑΣ

Στις 12/9 πραγματοποιήθηκε συναυλία στην πλατεία της Ροτόντας από διάφορες συλλογικότητες ενάντια σε πρεζέμπορους, μπάτσους και φασίστες σε μια, ίσως λίγο καθυστερημένη, προσπάθεια επανοικειοποίησης της. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, και με την παρουσία πολύ κόσμου που συμμετείχε σε αυτήν την προσπάθεια, εντοπίστηκαν διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν και εκδιώχθηκαν από το χώρο της πλατείας μαζί με τους υπερασπιστές τους. Την επόμενη στιγμή ( και σε άμεση σύνδεση με το προηγούμενο συμβάν) ένας από τους διακινητές επέστρεψε με μηχανάκι και πυροβόλησε για εκφοβισμό, σε παρακείμενο μαγαζί. Η επίθεση τους συνεχίστηκε σύντομα με μαχαίρωμα συντρόφου στο στήθος κατά την απομάκρυνση του από την πλατεία. Η αστυνομία, γνωρίζοντας τα συμβάντα, επέλεξε να μείνει αμέτοχη, γεγονός αναμενόμενο αλλά και ενδεικτικό της γενικότερης στάσης και της ανάμειξής της στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τον τελευταίο καιρό η πλατεία της Ροτόντας έχει χάσει ξεκάθαρα όποιον χαρακτήρα ελεύθερου, δημόσιου, κοινωνικού χώρου είχε νωρίτερα και μοιάζει με έναν χώρο σε πλήρη αποσύνθεση, όταν δεν είναι πεδίο μάχης. Η κατάσταση αυτή απαρτίζεται από την εκδίωξη των μεταναστών/μικροπωλητών και τον γενικότερο έλεγχο της πλατείας από τους μπάτσους τα πρωινά και την διακίνηση και χρήση πρέζας τις νύχτες και τα κοινωνικά τους συνακόλουθα (επιθέσεις, εγκατάλειψη της πλατείας από κομμάτι του κόσμου της).

Το κοινό στοιχείο σε αυτήν τη διττά σάπια κατάσταση είναι ο σχεδιασμός της εξουσίας για την εξουδετέρωση της πλατείας ως ελεύθερο χώρο συνάντησης/ζύμωσης και η παράλληλη ενοχοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δηλαδή των τοξικομανών και των μεταναστών/μικροπωλητών, στα πλαίσια της κρίσης. Το κράτος ως βασικός υπαίτιος και διαχειριστής της κρίσης εξαπολύει ένα ατέλειωτο κυνήγι μαγισσών και με την βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ παραπλανεί από τα ουσιώδη κοινωνικά προβλήματα και προσφέρει εικονικές λύσεις στο δύσκολο πρόβλημα της συστημικής κρίσης.

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η πρέζα και η διακίνησή της δεν χωράει σε καμία περίπτωση στις πλατείες για δύο λόγους. Πρώτα ,αφήνοντας απ’ έξω την επικινδυνότητα της καθώς είναι ατομική επιλογή και όλους τους δογματισμούς που την περιβάλλουν, η ηρωίνη έχει βαθύτατα αντί-κοινωνικά αποτελέσματα αφού υποκαθιστά κάθε ανάγκη για ανθρώπινες σχέσεις και προκαλεί αδιαφορία για κάθε άλλο πρόβλημα εκτός από τον συνεχή κορεσμό της επιθυμίας (συνήθως μη υπολογίζοντας τις συνέπειες). Δεύτερα γιατί η φύση του εμπορίου της συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που κερδίζει/αναπτύσσεται τρεφόμενη από τον ανθρώπινο πόνο και με πολλές «παράπλευρες» απώλειες (βλέπε μαφία, συμμορίες κλπ κλπ ). Βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί το κράτος κατευνάζοντας τις αντιδράσεις των κοινωνικών στρωμάτων και αποδίδοντας τεράστια κέρδη σ’ αυτό μέσω της ανοχής που δείχνει στο οργανωμένο έγκλημα που διακινεί την ηρωίνη.

Αντίθετα η ανάγκη είναι έκδηλη και επείγουσα να γίνει η πλατεία της Ροτόντας (και όλες οι άλλες πλατείες)εκ νέου και με νέο νόημα ένας χώρος ελεύθερης συνάντησης και συνδιαμόρφωσης, ελεύθερη από τις παγιωμένες εξουσιαστικές δομές, όπου πολλαπλοί και εναλλασσόμενοι δρώντες συμμετέχουν ισότιμα στην δημιουργία και στην εξέλιξη μιας κοινής δράσης . Έτσι δεν μπορούμε παρά να προσπαθούμε να επανανοηματοδοτήσουμε τον «δημόσιο» χώρο ως τον χώρο της συλλογικής δημιουργικότητας, των ριζοσπαστικών ελευθεριακών διαθέσεων και των αμεσοδημοκρατικών πρακτικών. Δηλαδή εδαφικοποιώντας και υπερασπίζοντας την πολιτική δραστηριότητα των από τα κατω ως πληθυντικό αυτοσυγκροτούμενο πολιτικό υποκείμενο με στόχο την κοινωνική αυτοθέσμιση/αυτοδιεύθυνση.

ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ, ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ, ΑΠΕΙΛΕΣ
ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Σχολείο» για την μάθηση της ελευθερίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close