Βιβλιοπαρουσίαση

exodus[mail]

Το παρόν σύγγραμμα γράφτηκε τον Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη του ΄08 στην Ελλάδα και πρωτοεκδόθηκε στην Μόσχα σε φωτοτυπίες σε μορφή φανζίν, με την υπογραφή DjStalingrad. Μετά από τις θετικές κριτικές που δέχτηκε, τυπώθηκε επίσημα από εκδοτικό οίκο, με το ψευδώνυμο Πέτια Κόσοβο, σημειώνοντας αρκετή επιτυχία, αποσπώντας και κάποια λογοτεχνικά βραβεία. Όντας μέλος του αντίφα κινήματος της Μόσχας, ο συγγραφέας έφυγε κυνηγημένος από την χώρα του προσπαθώντας να γλιτώσει, από τη μία από τις λεπίδες των νεοναζί και από την άλλη από τα κελιά της FSB1. Αφού περιπλανήθηκε σε όλη την Ευρώπη, αυτήν την στιγμή ζει στην Φινλανδία όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο. Το όνομά του δεν φιγουράριζε τυχαία ανάμεσα στα πρώτα ονόματα στις λίστες θανάτου των φασιστικών σάιτ, καθώς ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος αντίφα την εποχή που μια χούφτα νέων ξεκίνησαν έναν παράλογο πόλεμο εναντίον των ακροδεξιών σκίνχεντ, οι συμμορίες των οποίων, μόνο στη Μόσχα ξεπερνούσαν τις 10.000 άτομα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα – μόνο οι καταγεγραμμένες και δηλωμένες ως τέτοιες – έφταναν τις εκατό κάθε χρόνο.

Αυτό το ξέσπασμα τις βίας ήταν η φυσική συνέπεια της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, που επέφερε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τα 70 χρόνια απόλυτου ελέγχου της πολιτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας από το καθεστώς. Οι διάφοροι υμνητές και θαυμαστές του Σοβιετικού μοντέλου δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν ότι στην «πατρίδα του προλεταριάτου» οι ακροδεξιές απόψεις θα είναι κάτι το συνηθισμένο στην ρωσική καθημερινότητα και η φασιστική ιδεολογία θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης Πούτιν, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας συνδέονται άμεσα με φασιστικές οργανώσεις.

Ακριβώς την περίοδο που η δράση αυτών των συμμοριών είχε φτάσει στο απόγειό της και τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να την σταματήσει, την εμφάνισή του έκανε το κίνημα των αντίφα. Με ελάχιστες αναφορές στο παρελθόν, με μηδαμινό θεωρητικό υπόβαθρο, φορείς μιας περιθωριακής υποκουλτούρας, μια παρέα νέων κήρυξε τον πόλεμο στους νεοναζί με όλα τα δεδομένα εναντίον τους. Από το σύγγραμμα, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για στρατευμένους αγωνιστές που πιστεύουν σε υψηλά ιδανικά, ούτε για ήρωες ταγμένους στην Επανάσταση. Τα δικά τους πρότυπα δεν είναι οι επαναστάτες των προηγούμενων αιώνων, δεν έχουν διαβάσει Μαρξ και Μπακούνιν και δεν είναι γνώστες κάποιας επιστημονικής θεωρίας που υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας μια για πάντα. Έχουν πλάσει τους ήρωές τους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους και αντλούν τα πρότυπά τους από τους αστικούς μύθους των δυτικών μεγαλουπόλεων. Ήρωές τους είναι περιθωριακοί ναρκομανείς, άστεγοι μουσικοί, παρανοϊκοί ροκάδες και… ο Χριστός. Ίσως γι΄ αυτό πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι βρίσκονται από την μια μεριά και όχι από την άλλη. Παρόλα τα προφανή τους ελαττώματα, για τα οποία δέχονται συχνή κριτική, αυτοί οι νέοι κατάφεραν να γεννήσουν ένα πραγματικό κίνημα, που μπόρεσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την δράση των φασιστικών συμμοριών ή ακόμα και να την εξαλείψει εντελώς σε ορισμένες πόλεις.

Όμως το κόστος ήταν τεράστιο. Ενώ από την μια η δύναμη των νεοναζί μειώθηκε αισθητά, από την άλλη ο στόχος της δράσης τους, από τους μετανάστες, ομοφυλόφιλους και άστεγους, μετατέθηκε στους αντίφα. Η αφορμή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία του djStalingrad να αποδώσει φόρο τιμής στον φίλο του Φιόντρ (Φεντιάι) Φιλάτοβ που δολοφονήθηκε από νεοναζί στις 10 Οκτώβρη του 2008. Εμείς με την σειρά μας επιλέγουμε να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο, όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους πεσόντες αυτού του πολέμου, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι είναι αρκετά επίκαιρο στην παρούσα χρονική συγκυρία. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την επιχειρούμενη διάλυση του κοινωνικού ιστού από τις κυρίαρχες οικονομικο-πολιτικές ελίτ, το φάντασμα του φασισμού αναδύεται και στην χώρα μας. ΜΜΕ και κόμματα υιοθετούν την ακροδεξιά φρασεολογία ενώ κάθε αντίδραση φαντάζει μάταια.

Ίσως οι αντιήρωες του «Έξοδος» να μην είναι και τόσο μακρινοί και οι καταστάσεις που περιγράφονται στο βιβλίο να είναι εικόνες από το ζοφερό μέλλον που βρίσκεται αρκετά κοντά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close