Κείμενο Αλληλεγγύης στο Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας και τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα»

Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας Αττικής οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει δράσεις ενημέρωσης και αντίστασης ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στο Άλσος της περιοχής. Με τα άρθρα 81 και 82 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής αποχαρακτηρίζονται (με κατάφορα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις) και  παραχωρούνται 29,5 στρέμματα δάσους προς τέρψιν της επιχειρηματικής δίψας του Μελισσανίδη. Έτσι, από δάσος και αναδασωτέα περιοχή, χαρακτηρίζεται πλέον μητροπολιτικό πάρκο, αίρεται ο χαρακτήρας του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και επιτρέπεται πληθώρα «ειδικών χρήσεων». Σε αυτές εντάσσεται η κατασκευή του γηπέδου, αλλά και ενδεχόμενη ιδιωτική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής, με ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, μπαρ κλπ.
Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την βίαιη αποστέρηση του πνεύμονα της περιοχής, αλλά και την έξωση πολλών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο άλσος (φιλοζωικές, αθλητικές ομάδες κλπ). Φυσικά τέτοιες κινήσεις δεν είναι μεμονωμένες, αλλά εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο ξεπουλήματος της δημόσιας γης σε μεγαλο-επιχειρηματίες, χωρίς να υπολογίζεται καν η οικολογική καταστροφή που μπορεί να επιφέρει η εκμετάλλευσή τους. Ανάλογες ιστορίες δεν μας είναι άγνωστες ούτε στη βόρεια Ελλάδα, μεγάλο τμήμα της οποίας προορίζεται για μεταλλευτική ζώνη. Ξεκινώντας από τη Χαλκιδική, για την οποία ανάλογο ρυθμιστικό σχέδιο χαρακτηρίζει το δυτικό κομμάτι της ως τουριστικό και το βόρειο ανατολικό, όπου βρίσκεται το δάσος των Σκουριών, αποκλειστικά ως μεταλλευτική ζώνη (το Άγιο Όρος φυσικά διατηρεί το αυτοδιοίκητο), μέχρι και άλλες περιοχές (Κιλκίς, Έβρο) όπου «ξυπνάει» η μεταλλευτική δραστηριότητα. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, και στην περίπτωση της Χαλκιδικής, το Κράτος βρήκε απέναντι του το κίνημα να αγωνίζεται για τη γη και την ελευθερία, κόντρα στα συμφέροντα του Μπόμπολα και της καναδικής El Dorado Gold και αψηφώντας την κρατική καταστολή.
Αν στη Χαλκιδική τα συμφέροντα του κεφαλαίου τα υπερασπίζεται το κράτος και οι μπάτσοι, στη Νέα Φιλαδέλφεια αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν τον αγώνα των κατοίκων ήταν μπράβοι και οργανωμένοι χουλιγκάνοι, πάντα με την αγαστή συνεργασία των αρχών. Εδώ και πολύ καιρό, τα τσιράκια του Μελισσανίδη δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή, με τραμπουκισμούς, απειλές κατά της ζωής συγκεκριμένων αγωνιστών, και λοιπές μαφιόζικες τακτικές, όπως σφαίρα τυλιγμένη σε σημείωμα. Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν τα δύο πογκρόμ δολοφονικών επιθέσεων στις 20/6/2014 και ο βανδαλισμός του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου «Στρούγκα» που συμμετέχει στον αγώνα. Οι κάτοικοι είχαν προγραμματίσει εκδήλωση στο δημαρχείο και ενώ εμποδίζονταν από τους μπάτσους να εισέλθουν στο χώρο, οι τραμπούκοι τους επιτέθηκαν.
΄Όπως αναφέρουν σύντροφοι από τη «Στρούγκα» σε κείμενο τους «από την πρώτη στιγμή οι τραμπούκοι επιτέθηκαν με λύσσα στην προσυγκέντρωση στο δημαρχείο περνώντας ανενόχλητοι από τις γραμμές της αστυνομίας, χτύπησαν και κυνήγησαν τον κόσμο στα στενά της γειτονιάς με πέτρες, μπουκάλια και μάρμαρα. Ακόμα και γείτονες που άνοιγαν τις πόρτες τους  για να προφυλάξουν τον κόσμο που ζητούσε βοήθεια, δέχθηκαν επίθεση μέσα στα σπίτια τους. Στο Δημαρχείο είχαν μείνει μόνο  η αστυνομία και οι βάνδαλοι.  Την ίδια στιγμή που η μια ομάδα  εξαπέλυε πογκρόμ, κάποιοι άλλοι ξήλωσαν το ρολό της κατάληψης, εισέβαλαν και βανδάλισαν το χώρο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πόρτα και σε μηχανήματα. Αφού αποχώρησαν, μετά από λίγη ώρα κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται και πάλι στην κατάληψη για να ελέγξει τις ζημιές και να γίνουν κάποιες άμεσες εργασίες. Τότε ακολούθησε το δεύτερο δολοφονικό πογκρόμ. Πάλι με πέτρες, τούβλα, μπουκάλια, μάρμαρα επιτέθηκαν στον κόσμο που ήταν ήδη σοκαρισμένος από τα πρωτοφανή γεγονότα και δη σε επίπεδο γειτονιάς. Κι άλλα ανοιγμένα κεφάλια, κι άλλοι τραυματίες (ξεπερνούν συνολικά τους δέκα), πάλι ασθενοφόρα, νοσοκομεία.  Επιχείρησαν να εισβάλουν ξανά στο χώρο και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά.» Όλη αυτήν την ώρα οι μπάτσοι κοιτούσαν τα τεκταινόμενα άπραγοι, ενώ ασφαλίτες μπήκαν στην κατάληψη μαζί με τους τραμπούκους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως κεφάλαιο, μαφία και μπάτσοι εμπλέκονται στο ίδιο ερωτικό τρίγωνο.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινωνικοί αγώνες και οι κοινωνικοί χώροι που τους στηρίζουν βρίσκονται στο στόχαστρο, είτε με θεσμική καταστολή (προφυλακίσεις, αστυνομική βία), είτε όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με την εμπλοκή οργανωμένων οπαδών, χουλιγκάνων και λούμπεν προλεταριάτου, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της Μαφίας υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Για εμάς, τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας και την ελευθερία της μάθησης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας και τη γειτονιά μας είναι αδιαπραγμάτευτο και ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία δεν τρομοκρατείται ούτε από τα σκυλιά του κράτους, ούτε τους μπράβους της μαφίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του Συντονιστικού Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας
Αλληλεγγύη στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό χώρο «Στρούγκα»

Ελευθερος κοινωνικός χώρος “Σχολείο” για την μάθηση της ελευθερίας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close