ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 2/5

Ανακοίνωση σχετικά με την λήξη της κατάληψης στα γραφεία του Σύριζα στην Θεσ/νικη.

Το πρωί της Πέμπτης 16/4/2015 έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο από τη ΔΕΗ, παρουσία κλούβας των ΜΑΤ, κατόπιν πιέσεων της εκκλησίας και στη συνέχεια εντολής από το δήμο. H ενέργεια αυτή δεν αποτελεί παρά άλλη μία κατασταλτική προσπάθεια εναντίον των κινημάτων αντίστασης και δημιουργίας.
Η ηλεκτροδότηση του Σχολείου γινόταν από το δημοτικό ΚΑΦΑΟ που βρισκόταν έξω από το χώρο, για το οποίο μετά από τη δημιουργία του εγχειρήματος υπήρχε εντολή του δήμου να μεταφερθεί σε παράλληλο δρόμο μόνο και μόνο για να διακοπεί η πρόσβαση του Σχολείου σε ρεύμα. Έπειτα από πιέσεις μας που ασκήθηκαν το 2011 στο δήμο, μετά από απόπειρες του για τη μεταφορά του ΚΑΦΑΟ και συνεχείς διακοπές και επανασυνδέσεις, αυτή η κατασταλτική του προσπάθειά αντιμετωπίστηκε, αλλά από ότι φάνηκε προσωρινά. Την Πέμπτη 16/04/2015 τελικά αφαιρέθηκε όλος ο εξοπλισμός (από το δημοτικό ΚΑΦΑΟ) με αποτέλεσμα να απαιτείται πια επανασύνδεση από την κολόνα. Αυτή συνεπάγεται ειδικό εξοπλισμό και υψηλή εξειδίκευση και φυσικά είναι μια διαδικασία που έχει υψηλό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα.
Από την επόμενη μέρα λοιπόν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να επανακτηθεί το ρεύμα στο χώρο και επικαιροποιήθηκαν οι συζητήσεις μας για τα κοινά και συγκεκριμένα για το ρεύμα ως κοινό αγαθό τόσο σε σχέση με τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις όσο και σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο. Οι πρώτες κινήσεις μας ήταν παρεμβάσεις στη ΔΕΗ-ΔΕΔΗΕ, μικροφωνικές στην πόλη για την ανάδειξη του ζητήματος, παρέμβαση στη γενική συνέλευση της άρχουσας δημοτικής παράταξης και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο.
Η ΔΕΗ από τη μεριά της αποποιήθηκε των ευθυνών της και αναγνωρίζοντας την πολιτική υπόσταση και την κοινωνική επιρροή του χώρου παράλληλα με την έλλειψη νομικού προσώπου, δήλωσε ότι το ζήτημα χρήζει πολιτικής ρύθμισης και υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της.
Ο δήμος με την τελευταία ενέργειά του έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ανοιχτό κοινωνικό εγχείρημα του Σχολείου, επίσης διεκδικεί ανέκαθεν το κτίριο για δικό του όφελος και όχι για όφελος της κοινωνίας. Αυτή η στάση υπογραμμίστηκε από την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο δημαρχείο τη μέρα της παρέμβασης. Μετά από συμπλοκή στην προσπάθεια μας να παρέμβουμε στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να επέμβει για λόγους πολιτικών ισορροπιών και για να μην τραυματιστεί το ανεκτικό και δημοκρατικό του προσωπείο.
Μέσα από την αναζήτηση των υπευθύνων και την πολιτική διεκδίκηση για ρεύμα, συναντήσαμε ένα σύνθετο πλέγμα ευθυνών και γραφειοκρατικής επαναπροώθησης αρμοδιότητας για τη λύση από τον έναν φορέα στον άλλον. Προσκρούσαμε λοιπόν στους ισχυρισμούς της αδυναμίας εύρεσης νομότυπης οδού για την επανασύνδεση του ρεύματος. Εμείς λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι η διεκδίκηση μας δεν σχετίζεται με νομικά παράθυρα αλλά με την πρόσβαση στο ρεύμα που δικαιούται ο χώρος μόνο από την κοινωνική νομιμοποίηση και διαχείριση του. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ρεύμα των κοινωνικών αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και των καταλήψεων, είναι απαραίτητη για να λειτουργούν όχι απλά ανταγωνιστικά στο υπάρχον σύστημα αλλά και για να δημιουργούν εκείνους τους συσχετισμούς αντίστασης στον ολοκληρωτικό έλεγχο των ζωών μας, καθώς και ρωγμές στην κανονικότητα, ως πεδία κοινωνικής αυτοθέσμισης και πειραματισμού με εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης. Εμείς θεωρούμε τους ελεύθερους χώρους γκρίζες ζώνες που δεν υπόκεινται στην επικράτεια των νόμων. Σε αυτές τις αυτόνομες ζώνες περιστέλλεται η νομιμότητα και δημιουργείται μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης, απαραίτητη για να υπάρχει το έδαφος για την ανάδυση νέων θεσμών των από τα κάτω, προς μια κατεύθυνση επέκτασης αν αυτοί νομιμοποιηθούν κοινωνικά. Αυτό φυσικά τίθεται a priori στην αντίπερα όχθη των καταστάσεων εξαίρεσης που δημιουργεί το ίδιο το κράτος για να εδραιώσει την κυριαρχία του, όπως είδαμε να συμβαίνει στην περίπτωση του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.
Υπερασπιζόμενοι λοιπόν αυτήν την πολιτική υπόσταση του χώρου και αναγνωρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο διαχειριστή της κρατικής εξουσίας αυτήν τη στιγμή, προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του στη Θεσσαλονίκη στις 30/04/2015, οπού στεγάζονται γραφεία βουλευτών και στελεχών του, με στόχο τόσο να ανοίξει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της πρόσβασης των ελεύθερων κοινωνικών χώρων και καταλήψεων σε αυτά που θεωρούμε κοινά, όπως το ρεύμα, όσο και να θέσουμε το θέμα του ρεύματος σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο μέσα από την διεκδίκησή του ως κοινό αγαθό. Αυτήν την κίνηση μας την αντιλαμβανόμαστε ως μια κινηματική μέθοδο πολιτικής διεκδίκησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαμεσολάβηση ή ρουσφέτι, όπως εκφράστηκε για επικοινωνιακούς λόγους από στελέχη του κόμματος.
Η ανταπόκριση που συναντήσαμε ήταν μια παράλληλη επίκληση αναρμοδιότητας και αδυναμίας επίλυσης του ζητήματος αλλά και διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων ώστε να αποχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Εν μέσω αυτού του κλίματος το απόγευμα της Πέμπτης συνέβη μια προκλητική απόπειρα αποκλεισμού της κατάληψης και απομάκρυνσης των συμμετεχόντων από αγανακτισμένα μέλη του κόμματος που τελικά δεν ευοδώθηκε, αφού εμείς άμεσα και ψύχραιμα δείξαμε ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουμε και ότι οι πολίτικες συνέπειες της συνέχισης αυτής της στάσης θα ήταν μάλλον για αυτούς μη προβλέψιμες και μη διαχειρίσιμες. Τελικά αποχωρήσαμε το Σάββατο 02/05 ,όπως είχαμε προαποφασίσει , θεωρώντας ότι η χρησιμότητα της κίνησης είχε εξαντληθεί καθώς ότι η ανάδειξή διάφορων ζητημάτων είχε επιτευχθεί.
Τέλος, αφού έχουμε κάνει τις κινήσεις που θεωρούμε ότι δίνουν το στίγμα για τη βαρύτητα της κατάστασης ,τον εντοπισμό των ευθυνών αλλά και την διερεύνηση της λύσης του ζητήματος, η οποία προσκρούει στην εναπόθεση ευθυνών, δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε επανασύνδεση του ρεύματος την Τέταρτη 06/05 και ώρα 19.00 εφόσον δεν προβούν σε άμεση επανασύνδεση οι αντίστοιχοι φορείς . Δεδομένης της επικινδυνότητας και της υψηλής εξειδίκευσης που απαιτεί μια τέτοια προσπάθεια, καθιστούμε σαφείς τις ευθύνες της εκκλησίας, του δήμου, της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, στη διόλου απίθανη περίπτωση να σκοτωθεί κάποιος: ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί είστε ΕΣΕΙΣ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close