Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα δικαστήρια Πολυγύρου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα δικαστήρια Πολυγύρου την Πέμπτη 28/5 στις 10:00

Στις 9/9/2012 στον Κάκκαβο πραγματοποιήθηκε μια μαζική πορεία ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Η πορεία αυτή πραγματοποιήθηκε με παρουσία 23 διμοιριών ΜΑΤ, περιπολικών και 2 ελικόπτερων της αστυνομίας. Η αστυνομία στην προσπάθειά της να καταστείλει την πορεία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών τραυματίζοντας πολλούς διαδηλωτές (ένας σύντροφος υπέστη ρήξη σπλήνας). Στο τέλος της πορείας οι αστυνομικοί, στήνοντας μπλόκα, προέβησαν σε επιτηδευμένες προσαγωγές ανθρώπων που είτε συμμετείχαν στις διαδηλώσεις- ποινικοποιώντας έτσι τη συμμετοχή στον αγώνα- είτε απλά βρέθηκαν τυχαία στο στόχαστρο της, χωρίς να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους. Για τα γεγονότα της 9/9 σχηματίστηκαν τελικά τρεις δικογραφίες για μία εκ των οποίων, έξι άτομα θα περάσουν στις 28/5 από την ανακριτική διαδικασία στα δικαστήρια του Πολύγυρου.
Ο αντιμεταλλευτικός αγώνας στην Β.Α. Χαλκιδική μετρά ήδη μια πολύχρονη πορεία με διακυμαινόμενες εντάσεις και πολύμορφες αντιστάσεις από τους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους αλληλέγγυους από διάφορα μέρη. Πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στον απάνθρωπο και ολοκληρωτικό παραλογισμό της αλόγιστης αναπτυξιακής πολιτικής για την αέναη κερδοφορία του κεφαλαίου. Έναν αγώνα για τη γη και την ελευθερία των καταπιεζόμενων ανθρώπων που επωμίζονται κάθε φορά τις σκληρές επιπτώσεις στη ζωή τους της κυριαρχίας των ηγεμονικών συμφερόντων. Εν προκειμένω των συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός-Eldorado Gold που μπροστά στα οικονομικά κέρδη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αδιαφορεί τόσο για την καταστροφή ενός πλούσιου φυσικού οικότοπου όσο και για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη ζωή και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και των γενεών που θα ακολουθήσουν. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της ύπαρξης μεταλλείων στην περιοχή- οι οποίες σε κάποιο βαθμό έχουν ήδη αφήσει το επιζήμιο αποτύπωμά τους από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της εταιρείας- που επανειλημμένα και με αναλυτικά στοιχεία από εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν επισημάνει οι κάτοικοι, επιτροπές και ομάδες που αγωνίζονται ενάντια στα μεταλλεία, η εταιρεία ανεμπόδιστα μέσω υπουργικών αποφάσεων και αλλαγών νομοθεσιών πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει στην έναρξη των δραστηριοτήτων της.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα τεταμένο αφού πέρα από τους αγωνιζόμενους ενάντια στα μεταλλεία, η εταιρεία μέσω των υποσχέσεων για εργασιακές θέσεις αλλά και μέσω οικονομικών εισφορών που παρέχει στους δήμους της περιοχής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω της ένα κομμάτι του τοπικού πληθυσμού που υποστηρίζει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ιστός να αποσυγκροτείται, να δημιουργείται διχασμός και σφοδρές αντιπαλότητες μεταξύ των κατοίκων και να κατασκευάζεται έτσι ένας «εμφύλιος» που εξυπηρετεί στην ουσία μονάχα τα εταιρικά συμφέροντα. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το κράτος πέρα από συνεργός μέσω του ανοίγματος των δρόμων στην εταιρεία για την υλοποίηση των σχεδίων της, στήνει μια δεύτερη βιομηχανία στην υπόθεση, μια βιομηχανία ποινικών διώξεων ενάντια σε όσους και όσες αγωνίζονται και δε μένουν απαθείς μπροστά στην καταστροφική επέλαση κράτους και κεφαλαίου πάνω στις ζωές τους. Μεγάλη χρήση χημικών στις διαδηλώσεις και τις πορείες, ξύλο στους διαδηλωτές, τραυματισμοί, βίαιες και παράνομες λήψεις DNA, προσαγωγές, συλλήψεις σκηνοθετούν την επιχείρηση της κρατικής τρομοκρατίας απέναντι σε κάθε φωνή που αντιστέκεται, ποινικοποιώντας και καταστέλλοντας δίκαιους αγώνες στο όνομα μιας παράλογης νομιμότητας που προστατεύει τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.
Ακόμα και με τον ερχομό της «πρώτη φορά αριστεράς», το κράτος δε ξέχασε και δεν πρόκειται να ξεχάσει το ρόλο του, όσες ελπίδες κι αν προπαγανδίζεται ότι δήθεν έρχονται. Ήδη άλλωστε η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της και την ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες: σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη, αυτό που προσπαθεί με συνέπεια η κυβέρνηση είναι να τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα και να προστατευτεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, δείχνοντάς μας στην ουσία ότι δεν αμφισβητείται η νομιμοποίηση που είχε εξασφαλιστεί για την εταιρία μέσω αλλαγών ολόκληρων νομοθεσιών και διατάξεων. Επιπλέον, και εμπλουτίζοντας τις ανακολουθίες των λόγων της μέσω των έργων της, συνεχίζει ακάθεκτα όπως οι προκάτοχοί της στον κατασταλτικό της ρόλο ως κράτους, αφού τα χημικά ακόμα καλά κρατούν στις διαδηλώσεις και η αστυνομική τρομοκρατία ανέπαφη στη θέση της. «Αριστερά» ξε-«αριστερά», ο αγώνας έχει ακόμη τους ίδιους λόγους να συνεχίζεται, αφού τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει: οι δραστηριότητες στα μεταλλεία επεκτείνονται, το φυσικό περιβάλλον μέρα με τη μέρα καταστρέφεται- ανεπανόρθωτα σε κάποια σημεία-, η καταστολή των αντιστάσεων που ορθώνονται εμμένει ακμαία, οι «φωνές» που ποινικοποιούνται αυξάνουν και έρχονται να προστεθούν στους ήδη πάνω από 351 διωκόμενους αγωνιστές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον αγώνα χωρίς να υιοθετούμε αμυντικές στάσεις διαπραγματευόμενοι τη νομιμότητά του με όρους αστικής δικαιοσύνης, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι δίκαιος. Απέναντι στη «νόμιμη» βία της κυριαρχίας που απαιτεί από τους κοινωνικούς αγώνες πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης και υπακοής, οφείλουμε να αντιτάξουμε την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας σε όσους υφίστανται ή θα υποστούν μελλοντικά τις συνέπειες της επιβολής κρατικής τρομοκρατίας στην περιοχή, σε όλους εκείνους που διώκονται γιατί μαζί με χιλιάδες άλλους υπερασπίστηκαν με αξιοπρέπεια τη γη και την ελευθερία.

Για μας είναι αυτονόητο πως η δικαίωση των διωκόμενων αγωνιστών συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση του ίδιου του αγώνα μέχρι τέλους
Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί «διαδηλώνοντας κατά των μεταλλείων» για να μας συλλάβουν ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ για αυτό το «ιδιώνυμο έγκλημα»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα δικαστήρια Πολυγύρου την Πέμπτη 28/5 στις 10:00
Για λεωφορείο από Θεσσαλονίκη, κρατήσεις θέσεων στο τηλ.: 698303808

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close