ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το χρονικό
Στις 2/12/2015 οι 3 εργαζόμενες του καφέ-πολιτιστικού κέντρου “Γέφυρα” εξαναγκάζονται από την εργοδοσία σε παραίτηση. Το πολιτιστικό κέντρο Ανατολίας “Γέφυρα” είναι μία αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης και μαθήματα γλωσσών έναντι χαμηλού αντιτίμου, με στόχο τη γεφύρωση των σχέσεων μεταξύ των λαών. Πίσω, όμως, από τις διακηρύξεις για ένα “αριστερό”, “εναλλακτικό” χώρο κρύβεται η στυγνή εκμετάλλευση και ο πλουτισμός του αφεντικού του συγκεκριμένου μαγαζιού σε βάρος των εργαζομένων και των εργατικών τους δικαιωμάτων. Ο αριστερός εναλλακτικός μανδύας του μαγαζιού δεν μπορεί να κρύψει την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μη καταβολή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, τις μη καταβληθείσες προσαυξήσεις νυχτερινής και κυριακάτικης εργασίας και τις αυξανόμενες πιέσεις από πλευράς της εργοδοσίας για κάλυψη δύο ή και τριών θέσεων από το ίδιο άτομο.

Πίσω από τη βιτρίνα όμως…
Αξιοποιώντας ευνοϊκές νομικές διατάξεις η εργοδοσία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων ανοίγει σειρά παραρτημάτων, ενώ διατείνεται διαρκώς τη μη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Για να εξηγούμαστε, η νομική μορφή της συγκεκριμένης επιχείρησης εντάσσεται στο πλαίσιο των ΑΜΚΕ (Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία), πράγμα που δίνει διέξοδο στην εργοδοσία να απολαμβάνει ορισμένα προνόμια όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που απασχολεί. Η εργοδοσία των “Γέφυρα” και “Babylon” μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη νομική διάταξη ως ένα ακόμα τέχνασμα βαφτίζοντας τους εργαζόμενους εθελοντές, αποφεύγοντας έτσι με νόμιμο τρόπο την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενούς της. Το αφεντικό της επιχείρησης χρησιμοποιεί την ιδιότητα του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα ως ένα ακόμα διαφημιστικό τρικ για να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους και να κερδίσει σε βάρος τους, ξεχνώντας τα λευκά κελιά στην Τουρκία που γεμίζουν με αγωνιστές και την αστυνομία που επεμβαίνει με πραγματικά πυρά σε γειτονιές.

Η θέση μας:
Αρνούμαστε να δεχτούμε κάθε είδους εργασιακό εκβιασμό είτε αυτός προέρχεται από κάποια μεγάλη εταιρία είτε από κάποιο μικρό “εναλλακτικό” αφεντικό. Συμμετέχουμε στις παρεμβάσεις και τους αποκλεισμούς που πραγματοποιούνται στο καφέ “Γέφυρα” από το Δεκέμβρη και διεκδικούμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους/ες, τασσόμενοι/ες ενάντια σε εργασιακές σχέσεις που παρουσιάζονται ως ευνοϊκές ενώ πίσω τους κρύβουν τη στυγνή εκμετάλλευση.

Στηρίζουμε το συνδικαλισμό στη βάση μέσα από αυτοοργανωμένα σωματεία, μακριά από ειδικούς και μεσάζοντες που θα μιλάνε για μας χωρίς εμάς.
Τη δικτύωση και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης και σε κάθε εργασιακό χώρο.

ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close