Κάλεσμα στην Πορεία 6 Δεκέμβρη

6.12

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ 08

Το 2008 η δομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού βάθαινε και έμελλε να αλλάξει για πάντα τις ζωές μας. Τότε σε μια χρονική περίοδο που ο κοινωνικός αναβρασμός ήταν στα ύψη, η διεκδίκηση ενός ελεύθερου αύριο οδήγησε το σύστημα στη χρήση ακραίων κατασταλτικών μέτρων, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου από τα χέρια ενός μπάτσου. Το κράτος έσπευσε να “κουκουλώσει” το περιστατικό δείχνοντας τον Κορκονέα ως μοναδικό υπαίτιο, αλλά ο κόσμος πλέον δεν “έτρωγε” το παραμύθι. Έτσι, μετά από χρόνια αστυνομοκρατίας, μετά από πολλαπλές κρατικές δολοφονίες από τα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας (το 1980 δολοφονούνται από τα ΜΑΤ η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής, το 1985 ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονείται από αστυνομικό έξω από το Πολυτεχνείο) ξέραμε ότι η εξουσία είναι ο εχθρός μας.

Το Δεκέμβρη του ‘08 δε δολοφόνησε, τυχαία, ένας μπάτσος ένα δεκαπεντάχρονο παιδί. Ήταν για μία ακόμα φορά το κράτος το ίδιο, που μέσα στον «παραλογισμό» της ύπαρξης και της αναπαραγωγής του, αφαίρεσε μία ακόμη ζωή, μεγαλώνοντας έτσι το φόρο αίματος που πληρώνουν οι καταπιεσμένοι στο βωμό της δίψας του για την -πέραν κάθε λογικής- εξουσία. Και όσο ενορχηστρωμένα και να κραυγάζει το σύστημα πως πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά», η πραγματικότητα των αυτοκτονιών λόγω χρεών, των χιλιάδων νεκρών προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο, των λιντσαρισμένων από «νοικοκυραίους», των εργατικών ατυχημάτων, είναι εδώ για να το διαψεύσει.

Η μεταχείριση των δολοφόνων του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου φάνηκε από τις ποινές (ο ένας εκ των δύο σήμερα είναι ελεύθερος). Όπως ελεύθερος είναι και ο δολοφόνος του Π. Φύσσα, όπως ελεύθεροι είναι και οι πολιτικοί παράγοντες (Παπαντωνίου, Τσουκάτος, κ.λπ) που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα αλλά και οι διάφοροι επιχειρηματίες και οι εταιρίες (Μυτιληναίος, Siemens, Novartis, Μαρινάκης με Noor 1 κ.λπ)  που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Η εξουσία δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταπατήσει το νομικό σύστημα που η ίδια έχει θεσπίσει για να διασφαλίσει την αναπαραγωγή της. Την ίδια στιγμή αγωνιστές διώκονται με πλαστά κατηγορητήρια και βλέπουμε την αυστηρότητα του νόμου να εξαντλείται σε μια καθαρίστρια που παρουσίασε πλαστό απολυτήριο δημοτικού για να θρέψει τα παιδιά της. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματική φύση μιας δικαιοσύνης που υπηρετεί τα συμφέροντα των “από πάνω”. Νόμιμα φοροδιαφεύγουν τα αφεντικά, νόμιμα καταργούνται δικαιώματα των “από κάτω”.

Παραλληλα, με την ανάδειξη του Μακεδονικού πολλοί ίσως να θεωρούν πως αυτός είναι ένας καλός λόγος για να ξεσηκωθούν. Βέβαια, ουδέποτε το όνομα δεν αποτέλεσε ρεαλιστικό πρόβλημα, πέρα από εθνικιστικούς κύκλους, που κατά καιρούς μιλούσαν και μιλούν για Μεγάλη Ελλάδα ή Μεγάλη Αλβανία, αλύτρωτους ελληνισμούς ή Ενωμένη Μακεδονία, πολώνοντας έτσι το κλίμα μεταξύ των λαών γειτονικών χωρών. Και φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι φασιστικές οργανώσεις που οργανώνουν και σιγοντάρουν εθνικιστικά συλλαλητήρια, απαιτώντας «τα κεφάλια σκοπιανών και αντιφασιστών», με τελευταιό κρούσμα να είναι η προσπάθεια εισόδου των ρατσιστικών και φασιστικών νοοτροπιών στα σχολεία.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να ζούμε σε ένα τέτοιο κόσμο. Το ‘08 μας δίδαξε ότι η εξέγερση δεν είναι ουτοπία. Όταν βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους άσκοπα, όταν βλέπουμε την πολιτισμένη κοινωνία να προσπαθεί να κανονικοποιήσει τέτοιες πράξεις, όταν το κράτος μας πατάει και ο κόσμος μουδιασμένος το ανέχεται, η εξέγερση είναι μονόδρομος. Η κρατική εξουσία πάντοτε θα υποτάσσει τα θέλω μας στις ανάγκες και στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης εκμηδενίζοντας την αξία της ύπαρξης μας. Εμείς όμως δεν θέλουμε να είμαστε υποταγμένες/οι. Η αντίσταση μας πρέπει να είναι μαχητική. Απέναντι, λοιπόν, στη βαρβαρότητα της εξουσίας που γεννά το άδικο και το κάνει καθημερινότητα, δε μένει παρά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, στα δικά μας χέρια, εξυφαίνοντας τις μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις μας, στο εδώ και στο τώρα. Όλοι μαζί πίσω στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές να εξεγερθούμε διεκδικώντας όσα μας ανήκουν.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
12:00, ΚΑΜΑΡΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close