Ο Ιούνιος είναι μήνας πολύχρωμος, και ο αγώνας είναι αγώνας πολύμορφος

Ο Ιούνιος είναι μήνας πολύχρωμος, και ο αγώνας είναι αγώνας πολύμορφος.

Στις 28 Ιουνίου 1969 μπάτσοι της Νέας Υόρκης εισέβαλλαν στο gay bar Stonewall Inn, με σκοπό την καταστολή της συνάθροισης των LGBTQI+ ατόμων, η οποία εκείνη την εποχή ήταν παράνομη. Τα άτομα της κοινότητας που βρίσκονταν εκεί απάντησαν δυναμικά και βίαια στην προσπάθεια καταστολής, και η εβδομάδα αγώνων που ακολούθησε αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους αγώνες διεκδίκησης των LGBTQI+ ατόμων και τον ακρoγωνιαίο λίθο των σημερινών Pride.

Θεωρούμε την εναντίωση στην καταπίεση της σεξουαλικής ταυτότητας απαραίτητο κομμάτι των αγώνων που θα μας οδηγήσουν εκεί που θα επικρατεί ο σεβασμός, ο πλουραλισμός, η ισότητα και η αλληλεγγύη.  Ο αγώνας των από τα κάτω όμως καμία σχέση δε νοείται να έχει με θεσμούς κράτους και κεφαλαίου που για την επιβίωση και το κέρδος τους γεννούν την καταπίεση. Έτσι  είναι οξύμωρο και μόνο να σκεφτεί κάνεις ότι ο ίδιος καπιταλισμός που προωθεί και υποθάλπει τον φασισμό μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να ενσωματώσει τα λοατκια+ άτομα και να οικειοποιηθεί τους αγώνες τους. Έτσι οι χορηγίες από εταιρίες που ξεπλένουν τα εγκλήματά τους προς τους εργάτες και την κοινωνία, η συνδιοργάνωση με κρατικούς θεσμούς οι οποίοι χωρίς την πίεση των από τα κάτω τίποτα δε θα είχαν αλλάξει στις πολιτικές τους, και η συμμετοχή της αστυνομίας στα μπλοκ η οποία αποτελεί τον πρωταρχικό μοχλό κρατικής καταστολής τόσο σήμερα όσο και στο Stonewall, δημιουργούν στα θεσμικά (Thessaloniki και όχι μόνο) Pride μια κατάσταση ουσιαστικά αντίθετη με την έννοια του αυτοοργανωμένου και ακηδεμόνευτου αγώνα.

Ωστόσο φέτος βλέπουμε να έχει καλεστεί το 1ο straight pride το οποίο θεωρούμε άτοπο ως προς την ονομασία και άκρως προκλητικό βάσει της χρονικής στιγμής που καλείται.  Πρώτον γιατί τα straight άτομα δεν κατακρίνονται, δεν απειλούνται , δεν εκδιώχνονται από τα σπίτια και τις εργασίες τους και δεν δολοφονούνται λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης.  Έπειτα εφόσον καλείται τη συγκεκριμένη μέρα δεν μπορούμε παρά να το δούμε ως μια προκλητική κίνηση με ξεκάθαρα ομοφοβικά κίνητρα, και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό πραγματοποιείται σε μια συνθήκη στην οποία ο φασισμός προσπαθεί να ανακάμψει προβάλλοντας το δόγμα  πατρίς-θρησκεία-οικογένεια.  Στο κάλεσμα ακόμη προσπαθούν να βάλουν ένα πρόσημο κοινωνικών διεκδικήσεων όπως τα επιδόματα σε πολύτεκνες οικογένειες,  τη στήριξη σε νέα ζευγάρια κτλ. Για τα προβλήματα που προτάσσουν όμως δε φταίνε τα LGBTQI+ άτομα και οι αγώνες τους, ούτε οι πρόσφυγες (όπως λένε στις αναρτήσεις τους) αλλά το σύστημα που δημιουργεί και αναπαράγει  την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τις διακρίσεις. Καμία ανοχή σε  άτομα που προάγουν ρητορικές μίσους και ομοφοβίας. Να προτάξουμε την αυτοοργάνωση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΤΟ PRIDE ΗΤΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ, ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΑΝΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΞΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close