Τελευταία

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Δ. Κουφοντίνα και Κ. Γουρνά

Μικροφωνική αλληλεγγύης την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 17:00, Τσιμισκή με Αριστοτέλους, στους πολιτικούς κρατούμενους Δημήτρη Κουφοντίνα και Κώστα Γουρνά για το ζήτημα των αδειών που δικαιούνται και το κράτος εκδηκητικά τους στερεί.

____________________________
Ακολουθεί το κείμενο του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο:

Σχετικά με τις άδειες των Δ. Κουφοντίνα και Κ. Γουρνά

Εδώ και 15 χρόνια ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται φυλακισμένος στην απομόνωση της ειδικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Εδώ και 7 χρόνια δικαιούται άδειες, όπως όλοι οι κρατούμενοι, βάσει της σωφρονιστικής νομοθεσίας. Όμως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι ένας συνηθισμένος κρατούμενος. Με τη δράση του μέσα από την συμμετοχή του στην οργάνωση 17 Νοέμβρη αμφισβήτησε το μονοπώλιο της βίας του κράτους. Και όπως συμβαίνει κάθε φορά που διάφοροι αγωνιστές επιλέγουν να σπάσουν το μονοπώλιο της βίας του κράτους, έτσι και τώρα το κράτος τους τιμωρεί με εκδικητικό και παραδειγματικό τρόπο.

Όταν το κράτος καλείται να αντιμετωπίσει ανθρώπους που αμφισβητούν την ύπαρξή του και το μονοπώλιο της βίας που αυτό κατέχει -είτε μέσω των κοινωνικών αγώνων είτε επιλέγοντας τον ένοπλο αγώνα- διαλέγει αφενός την σκληρή καταστολή των αγώνων και αφετέρου τον «σωφρονισμό» των αγωνιστών. Οι ποινές των διωκομένων αγωνιστών εξυπηρετούν από την μια στην διακοπή της πολιτικής δράσης τους και από την άλλη τον παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Γνωρίζουμε καλά ότι το κράτος πίσω από όλα τα κυβερνητικά του προσωπεία κρύβει την καταστολή ως μέσω διαχείρισης και χειραγώγησης της κοινωνίας. Ειδικά σε μια εποχή συνεχούς λεηλάτησης και υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου, όταν ο φόβος και η τρομολαγνεία δεν αρκούν και κομμάτια της κοινωνίας αντιστέκονται στην βαρβαρότητα, τότε έρχεται η καταστολή με Μ.Α.Τ., δικογραφίες, βασανισμούς σε αστυνομικά τμήματα, φυλακίσεις. Ακόμα και στις φύλακες όποιος αντιστέκεται, δεν ρουφιανεύει και δεν υποτάσσεται, κρατώντας στάση που συμβαδίζει με τις ιδέες και τις αξίες του, τότε τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο νομικό πλαίσιο σε ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης που στοχεύει στο να τους γονατίσει, στερώντας τους δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες εντός και εκτός φυλακής. Στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, του ζητείται να υπογράψει δήλωση μετάνοιας ώστε να τσακιστεί η αντίσταση και η συνέπειά του στις αρχές και στις ιδέες του μετά από 15 χρόνια στις ειδικές συνθήκες κράτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας φίμωσής του αποτελεί η ακύρωση της εκδήλωσης στην Νομική Σχολή Αθηνών, στην οποία θα παρέμβαινε τηλεφωνικά με σκοπό να αναδεχθεί το ζήτημα της στέρησης των αδειών του. Η εκδήλωση αυτή ακυρώθηκε μετά από τον αποκλεισμό της Νομικής με την παρουσία Μ.Α.Τ., ύστερα από εντολή της κοσμητείας της Σχολής και την απαγόρευση στον Δημήτρη Κουφοντίνα να παρέμβει τηλεφωνικά.

Και ενώ όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δηλώνουν απερίφραστα πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, και πως όλοι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται το ίδιο και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η επικαλούμενη αυτή ισότητα ισχύει κατά περίπτωση. Η Δικαιοσύνη, τελικά, δεν είναι τυφλή, αλλά έχει επιλεκτική όραση. Δεν είναι ίδια η αντιμετώπιση που λαμβάνουν όσοι είναι οικονομικά ισχυροί με εκείνους που αντιστεκόμενοι στην κοινωνική αδικία, κηρύσσοντας πόλεμο στους κρατικούς μηχανισμούς που γεννούν την αδικία και τους νόμους που την υπερασπίζονται.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Κώστας Γουρνάς (ο οποίος βρίσκεται και αυτός υπό καθεστώς στέρησης των αδειών του) δεν είναι βέβαια οι μόνοι στους οποίους το κράτος αρνείται εκδικητικά τις άδειες που δικαιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμη τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται για να παρακολουθεί κάποια μαθήματα της σχολής του. Η καταστολή, όμως, του κράτους δεν περιορίζεται μόνο στους φυλακισμένους. Στο στόχαστρό του μπαίνουν και οι οικογένειες των φυλακισμένων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξοντώσει και ηθικά και ψυχολογικά τους κρατούμενους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Αθηνάς Τσάκαλου (μητέρα των αδερφών Τσάκαλου), στην οποία επιβλήθηκε προφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμός, καθώς επίσης και του 6χρονου γιου της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος κρατήθηκε για 4 μέρες σε ειδική ψυχιατρική πτέρυγα με απώτερο σκοπό την παράτυπη ανάκριση του.

Τασσόμενοι με τη μεριά των αγωνιζόμενων, των αντιστεκόμενων, των εξεγερμένων, δε θα πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του στα χέρια του κράτους. Στηρίζοντας τα δικαιώματα των κρατουμένων δε σημαίνει απαραίτητα και ιδεολογική ταύτιση μαζί τους (πολιτική σκέψη/δράση), αναγνωρίζουμε, όμως, τη θέση τους μέσα στο πολύμορφο ανταγωνιστικό κίνημα και η θέση αυτή είναι στην ίδια μεριά του οδοφράγματος με μας, τους εκμεταλλευόμενους και τους αγωνιζόμενους. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, όταν μιλάμε για δικαιώματα των κρατουμένων μιλάμε για ζητήματα αξιοπρέπειας και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη.

«Αν παλεύεις για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, δεν γίνεται να μην προσπαθείς από τώρα να προωθείς τα χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνίας που ονειρεύεσαι»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ – Κ. ΓΟΥΡΝΑ

ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΔΗΚΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΙ

Live οικονομικής ενίσχυσης για τον Τ. Θεοφίλου

Το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 22:00 θα πραγματοποιηθεί live οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του Τ. Θεοφίλου, με τους «Ψυλλοι στ’άχυρα» και θα ακολουθήσει party.

live%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%bf%cf%85

Πως να έρθετεΠως να έρθετε

_____________________________
Ακολουθεί το κείμενο του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο:

Αλληλεγγύη με τον Τάσο Θεοφίλου

Στις 10/8/12 πραγματοποιείται ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Πάρου με δράστες τρεις άνδρες. Ένας ταξιτζής, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη φυγή τού ενός, τραυματίζεται θανάσιμα από τα πυρά τού δράστη.

Στις 18/8/12 συλλαμβάνεται ο Τάσος Θεοφίλου από μέλη της αντιτρομοκρατικής, μετά από δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα. Κατηγορείται για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία, απλή αυτουργία στη δολοφονία τού ταξιτζή, ενώ ταυτόχρονα κατηγορείται για συμμετοχή του στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (κατηγορία για την οποία έπειτα απαλλάσσεται).

Από τη σύλληψή του και μετά ξεκινά μια στημένη δικαστική μεθόδευση προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή του για τα παραπάνω.

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία:

Ένα καπέλο που η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται πως φέρει γενετικό υλικό του Τ.Θ. (για την ταυτοποίησή του απέσπασαν βίαια γενετικό υλικό από τον ίδιο).

Η υπόθεση του καπέλου δημιουργεί δεκάδες ερωτηματικά, αφού από τις αμέτρητες φωτογραφίες τής σήμανσης δεν προκύπτει ότι έχει πέσει κάποιο καπέλο από τους δράστες της ληστείας. Αξιοσημείωτη βέβαια είναι και η δήλωση του εισηγητή τής μεθόδου DNA που αποκαλύπτει πως η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αποκλεισμό υπόπτων κι όχι για την ταυτοποίησή τους.

Η πρωτόδικη απόφαση κρίνει ένοχο τον Τ.Θ. για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία (στο εφετείο αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση ανθρωποκτονία- ότι, δηλαδή, ήταν εκείνος ο οποίος πυροβόλησε τον ταξιτζή) με ποινή 25 χρόνια κάθειρξη. Μόνα ενοχοποιητικά στοιχεία η αναξιόπιστη μέθοδος DNA αλλά και δικά του λογοτεχνικά αφηγήματα που κατά τους δικαστές ήταν αρκετά για να προδώσουν την «εγκληματική φύση» τού Τάσου Θεοφίλου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως κανένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν αναγνώρισε τον Τ.Θ. (στη δικάσιμο του εφετείου, μάλιστα, κάποιος διέκρινε διαφορές στα χέρια δράστη-Θεοφίλου). Όπως, ακόμη, σημαντική είναι και η προκλητική δήλωση του τότε τμηματάρχη της αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά «Εγώ δε λέω, μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία».

Για εμάς η αλληλεγγύη δεν είναι μια σχέση που απαιτεί απόλυτη πολιτική ταύτιση ή συμφωνία. Δεν έχουμε αμφιβολίες πως και η συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για στοχοποίηση ατόμων που αγωνίζονται με όλα τα μέσα ενάντια στο κράτος. Γνωρίζουμε ότι για το εξουσιαστικό σύστημα το αν συμμετείχε ή όχι ο Τ.Θ. στην ληστεία της τράπεζας στην Πάρο είναι ελάσσονος σημασίας. Στο πρόσωπό του εκδικείται και χτυπά ολόκληρο τον αγωνιζόμενο ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τις εξουσιαστικές του παραφυάδες κόσμο.

Οι πρακτικές αυτές του κράτους μάς είναι γνωστές, πρακτικές όπως στημένα κατηγορητήρια, ομηρία συγγενικών προσώπων, συντρόφων, ακόμη και ανήλικων παιδιών κοινωνικών αγωνιστ(ρι)ών για ψυχολογικό εκβιασμό και απόσπαση πληροφοριών- όπως είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα με την περίπτωση ομηρίας τού 6χρονου γιου της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Τέτοιες πρακτικές ζέχνουν από χιλιόμετρα και δεν κάνουν άλλο από το να καταμαρτυρούν το σύγχρονο ψευδοδημοκρατικά κεκαλυμμένο ολοκληρωτισμό της κυριαρχίας.

Τέτοιες πρακτικές θα μας βρίσκουν μονίμως απέναντί τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον Τάσο Θεοφίλου

Στεκόμαστε στο πλευρό όσων μέσα σε συνθήκες καλπάζουσας κοινωνικής βίας αγωνίζονται για την κοινωνική ελευθερία, όσων στοχοποιούνται για για τις ελευθεριακές ιδέες τους, όσων βάλλονται για τη θέση μάχης που επέλεξαν απέναντι στον καπιταλιστικό κόσμο

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

η συνέχιση του εφετείου του οποίου έχει οριστεί για τις 3/2

«Ο Νόμος δεν είναι αρκετός για να προστατεύσει την τάξη. Ανέλαβαν οι δικαστές Ντρεντ. Υπεράνω όλων και πανταχού παρόντες. Νυχτερινοί εκδικητές του εγκλήματος. Νυχτερινοί εκδικητές της μετανάστευσης. Του Κακού.

Και είναι αλήθεια ότι δεν μιλάνε πολύ. Όχι για το στυλ. Όχι επειδή ο δικαστής Ντρεντ δεν μιλάει πολύ. Δεν μιλάνε πολύ επειδή δεν ξέρουν πολλές λέξεις. Λατρεύουν την τάξη. Υπακούουν στις εντολές. Εκτελούν τις διαταγές. Κουλουριάζονται στην ασφάλεια της πειθαρχίας. Στην ηδονή της ασφάλειας. Στην ηδονή της πειθαρχίας. Είναι καθάρματα.»

-Απόσπασμα από λογοτεχνικό αφήγημα του Τάσου Θεοφίλου στο βιβλίο του «Παρανουαρικό»

Βραδιά απαγγελίας κειμένων κρατουμένων

Βραδιά απαγγελίας κειμένων κρατουμένων από τη Θεατρική Ομάδα του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο «Αταλαντώσεις» την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 22:00.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf

Πως να έρθετε

Blues rock live με τους The Wrecking Crew

Blues rock συναυλία με τους The Wrecking Crew την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 22:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.

liveblues-rock

Πως να έρθετε

Σεμινάρια/εκδηλώσεις του Παζαριού Άμεσης Διάθεσης Προϊόντων Οικολογικής Γεωργίας (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2017)

Στα πλαίσια του παζαριού άμεσης διάθεσης προιόντων οικολογικής γεωργίας που λαμβάνει χώρο κάθε Τετάρτη 18.00-22.00 στον χώρο του Ε.Κ.Χ. Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά σεμιναρίων και προβολών που έχουν ως στόχο την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και την γνωριμία μας με τους παραγωγούς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ώρα έναρξης: 20:00)
22 Φεβρουαρίου: [Σεμινάριο] Παρασκευή μαρμελάδας
01 Μαρτίου: [Σεμινάριο] Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάτων
08 Μαρτίου: [Σεμινάριο] Παρασκευή ενυδατικού χειλιών
15 Μαρτίου: [Προβολή] Σπόροι της ελευθερίας (Seeds of Freedom)
22 Μαρτίου: [Σεμινάριο] Κατασκευή σπορείου
29 Μαρτίου: [Σεμινάριο] Φυσική καλλιέργεια
05 Μαρτίου: [Σεμινάριο] Γνωριμία με τη μέλισσα

%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9

Πως να έρθετε

Παραδοσιακό – νησιώτικο γλέντι

Το Σάββατο 25/2 στις 22:00 θα γίνει στον ΕΚΧ Σχολείο παραδοσιακό-νησιώτικο γλέντι για την κάλυψη δικαστικών εξόδων του συντρόφου Ε. Σ. .

%ce%b3%ce%bb%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b5%cf%8d%cf%81%ce%b9%cf%82

Πως να έρθετε

Open Jazz live sessions (vol.II)

Open Jazz live την Πέμπτη 23 Φλεβάρτη μετά τις 22:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.

liveopen-jazz-jam-2