Διήμερο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ: «Λεηλασία της φύσης και κοινωνικές αντιστάσεις» / Πορεία ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων

αφίσα άγραφα φεστιβάλ 2

(Η μετάφραση και ο υποτιτλισμός έχουν γίνει από το Tierra y Liberta)

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 9/10

19:00: Μπάχο Αγουάν: Κραυγή για τη Γη (Ονδούρα, 2012, 27′)

Περίληψη: Μία σύγκρουση που έχει τις ρίζες της στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων. Η επιβολή των καλλιεργειών αφρικανικού φοίνικα στην περιοχή Μπάχο Αγουάν της Ονδούρας και η καταστολή εναντίον του αγροτικού κινήματος που εναντιώνεται σε αυτή την εξάπλωση, κορυφώνεται μετά το πραξικόπημα του 2009.

//

19:45: Apaga y Vámonos (Χιλή, 2005, 80′)

Περίληψη: Η ισπανική εταιρία ENDESA έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα ιδιοποιούμενη τα νερά του Bío-Bío, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χιλής και πλημμυρίζοντας τα εδάφη όπου κατοικεί εδώ και οι αιώνες ο λαός Μαπούτσε. Από το 1997 η συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων Μαπούτσε είχε εναντιωθεί σε αυτά τα έργα, ψάχνοντας δικαίωση στο Νόμο Περί Ιθαγενών. Ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων  πρωτοστάτησαν.

//

21:15: Pueblo Macizo (Κολομβία, 2015, 46′)

Περίληψη: Κάτοικοι του Macizo, μιας από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, μιλάνε για την αντίσταση τους στις εξορύξεις χρυσού. Ενάντια στο αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», γίνεται ξεκάθαρο ότι εξορύξεις και παραγωγή τροφίμων δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν.

//

22:00: To κλασσικό cocktail στην αυλή του Σχολείου (καιρού επιτρέποντος – διαφορετικά μέσα)

//

Πέμπτη 10/10

19:00: Ο Ασκός του Αιόλου (Ελλάδα, 2015, 80′)

Περίληψη: Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτέλεσε το έναυσμα για μια έρευνα που κράτησε σχεδόν δυόμισι χρόνια. Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να φέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής και τις «παρενέργειες» τον αποκαλούμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που επιδοτούνται αδρά.
Ο Ασκός του Αιόλου εστιάζει στους αγώνες που κάνουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν τη μετατροπή του οικοσυστήματος που τις περιβάλει σε βιομηχανικές περιοχές και ερευνά τις διαδρομές του χρήματος από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις κορυφές των βουνών.

//

20:30: Ενημέρωση – συζήτηση για τον αγώνα ενάντια στα αιολικά πάρκα στα Άγραφα (με συμμετέχοντα του αγώνα)

//

Σάββατο 12/10

11:00: Πλατεία Ελευθερίας, Καρδίτσα
Συμμετοχή στη συγκέντρωση/πορεία ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων και στην «πράσινη ανάπτυξη»

Θα αναχωρήσει λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στην πορεία.

Τηλεφωνο για κρατήσεις θέσεων: 6955425210

Τα έσοδα του διημέρου θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους των εξόδων της μετακίνησης.

Σχολιάστε

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close